EYÜP SULTAN dan SESLENİŞ

AH EYÜP SULTAN AH
Yolunuz düşerse Eyüp sultana, gezerseniz eğer sokaklarında anlatılması zor , yoğun duygular yaşarsınız.
Eyüp sultan da tarihi doku öyle etkileyicidir ki sanki o zamanlarda yaşıyormuş gibi hissedersiniz ; sanki bir sihire kaptırırsınız kendinizi..Büyülü bir ramazan ayının arkasından yalnızlığa bürünen EYÜP SULTAN şu anda kendini kışa hazırlamakta.
Tarihi mekanlar tarih kokar hele bilirseniz ki tarih kitaplarında adını çokça duyduğumuz o değerli zatların mekanlarının orda olduğunu, insanın tüyleri diken diken olur.
Tarifi imkansız duygular içinde sonsuz bir saygı duyarsınız kalbinizden.Sanki siz değilsinizdir o anda bulunan siz sanki tarihteki bir kişiliksinizdir.Geçmişi yaşayan .bu duygular içirisinde dolaşırken birden bire karşınıza başka bir tarihi mekan çıkar O zatın maneviyatıyla doluveririniz sanki ;gönlünüzden , gözlerinizden yaşlar süzülür.Tutamazsınız kendinizi okurken başuçlarında yazan yazıları yada okumuşsanız hayat hikayelerini ; yaptıkları hizmetleri. onlar ömürlerini artık tamamlamıştır


Bizlere de tarihi emanetler bırakmışlardır.Onların emanetlerine sahip çıkmak ve bizden sonraki nesiller için güzel bir dünya bırakmak için bizler de elimizden geleni yapalım.......
Bu duygu yoğunluğundan sonra eyüp sultan tarihine kısaca bir göz atalım .
SEMTE ADINI VEREN O BÜYÜK ZAT ;
Ebu Eyyûb Halid bin Zeyd veya Ebu Eyyûb el-Ensarî türkler arasında EYÜP SULTAN olarak bilinir. EYÜP SULTAN a bu topraklarda sultan lakabı layık görülmüştür.Peygamber efendimizin medine de mihmandarı dır aynı zamanda.
EYÜP SULTAN TÜRBESİ
Türbe II. Mehmet zamanında yapılmış olsa da, pek çok onarım geçirmiş, değişikliğe uğramıştır.Kefeki taşından sekizgen planlı, kubbeyle örtülü bir yapı olan türbe orjinalliğini korumaktadır.Avluya bakan bir hacet penceresi, bunun yanında da bir kapısı vardı, bunların üzeri avluya doğru taşan bir saçakla örtülüdür.
Türbenin aslı çok yalın olmakla birlikte, bu gün hem içi, hem de avluya bakan duvarı 15. yy. dan 18. yy. a değin çeşitli dönemlere ait çinilerle bezelidir. Eyüp Sultan Türbesi Müslümanlarca en kutsal yerlerden biri sayıldığı için, yapıldığından beri sürekli ziyaret edile gelmiştir.Osmanlı padişahları da gerek türbeye, gerekse camiye çok önem vermişler; sıkça onartmışlar ve değerli armağanlar sunmaya özen göstermişlerdir.Padişahların tahta çıkarken Eyüp Sultan Türbesi’ni ziyarete gelerek burada kılıç kuşanmaları da V. Mehmed Reşad’a değin gelen bir gelenek olmuştur.Türbe İstanbul’da yapılan ilk islam eseri olma özelliğini de taşımaktadır.Zaman içinde türbe kapısının yenilenmesine söylenen şu dizeler Sultan I.Abdülhamid’in emri ile kapı üzerine yazılmıştır.
Şefa’at kast ider
İhlasla ol bab’da Hakk’a
Bu cay’i pake HanAbdülhamid yapdı der-i vala" 1200(1786 dizeler Sultan I.Abdülhamid’in emri ile kapı üzerine yazılmıştır.
Mescidler
·Topçular Mescidi ·Takyeci Mescidi ·Sofular Mescidi ·Otakçılar Mescidi ·C. Kasımpaşa Camii ·Büyük İskele Camii
Hz.Eyüp Sultan T. ·Zal Mahmud Paşa T. ·Ü.Sinan Efendi T. ·Ş.Abdülmecid Efendi ·Ş.Abdullah Kaşgari ·S.Mehmed Reşad ·S.Mehmed Paşa T. ·Siyavuş Paşa T. ·Silahi Mehmed Bey T. ·Nakkaş Hasan Paşa T. ·Molla Lütfi Türbesi ·Mihmiran Mehmet A.T. ·Mehmet Vusulü T. ·Lala Mustafa P.T. ·Kızıl Mescid Türbesi ·Karabaş Ahmet E. T. ·Hüsrev Paşa Türbesi ·Hubbi Hatun Türbesi ·Hasan Hüsnü Paşa T. ·Halil Rıfat Paşa.T. ·Adile Sultan Türbesi ·Abdülvedut Sultan T. ·Hz.Ebu'd-Derda T. ·Hz. Hafir Türbesi ·Hz.Âmir Trübesi ·Hz.Ka'b Hazretleri T.
Mektepler
·Şah Sultan Mektebi ·Sultan Reşad Mektebi ·Mihrişah Valide Sultan
Medreseler
·Zal Mahmud Paşa ·Sokullu Mehmed Paşa ·Cafer Paşa
Hamamlar
·Eyüpsultan Hamamı ·Çömlekçiler Hamamı
Tekkeler
·Afife Hatun Tekkesi ·Baba Haydar Tekkesi ·Bahariye Mevleviha.. ·Balçık Tekkesi ·Cafer Paşa Tekkesi ·Hatuniye Dergahı ·Hüsrev Paşa Tekkesi ·İzzet Paşa Tekkesi ·Karyağdı Tekkesi ·Maktul Mustafa Paşa ·Mürteza Efendi ·Sertarik-Zade Tekkesi ·Selami Bey Tekkesi ·Şeyh Murad Efendi ·Ümmi Sinan Tekkesi


Yorumlar

NeS dedi ki…
Eyüp Sultan hakkında verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Bu güne kadar pek çok kez ziyaret etmemize rağmen, tarihi hakkında pek de bilgi sahibi olduğumuz söylenemezdi. Önceleri birşeyler okumuştuktuk tabii ama unutuldu gitti. Sizin aracılığınızla tekrardan hatırlamak iyi oldu.
GeCe dedi ki…
bu rehberi güzel resimlerle zenginleştirirseniz daha iyi olacağı kanaatindeyim
Paşa dedi ki…
evett döndüm işte aman da aman ne güsel yazılar bunlar o yoğun duyguları bende oraya gelince yaşıyorum evdede devam ediyor.
özellikle moralim bozuk olduğu zamanlar evimden uzun uzun syrediyorum oraları hayal ediyorum düşünüyorum...

Bu blogdaki popüler yayınlar

KOLAY KALICI KILO VERME (63 gunde 18 kg)

MİSTİK RUHLARA SICAK ÇİKOLATA

cuma sohbetleri 36 AHDE VEFA