Daha iyi ilişkiler ve başarı için Duygusal zekanızı nasıl geliştirirsiniz



Duygusal zeka (EI), başkalarıyla etkili ve yapıcı bir şekilde iletişim kurmak ve ilişki kurmak için duyguları algılama, yorumlama, gösterme, kontrol etme, değerlendirme ve kullanma becerisidir. Bazı uzmanlar, duygusal zekanın yaşamdaki başarı için ıq'dan daha önemli olduğunu öne sürüyor. Yüksek eı'li kişiler daha iyi sosyal becerilere, zihinsel sağlığa ve iş performansına sahip olma eğilimindedir.


Ama duygusal zekanızı nasıl geliştirebilirsiniz? İşte EI becerilerinizi geliştirmenize ve bunları çeşitli durumlarda uygulamanıza yardımcı olabilecek bazı ipuçları ve stratejiler.


1. Kendi duygularının farkında ol. Eı'nizi geliştirmenin ilk adımı, ne hissettiğinizi ve nedenini anlamaktır. Bunu, farklı olaylar veya insanlar tarafından tetiklenen fiziksel hislerinize, düşüncelerinize ve davranışlarınıza dikkat ederek yapabilirsiniz. Örneğin, bir sunum yapmanız gerektiğinde kalbinizin attığını ve avuçlarınızın terlediğini hissederseniz, gergin veya endişeli hissettiğinizi belirleyebilirsiniz. Kendi duygularınızın farkında olarak, onları daha iyi düzenlemeyi ve aşırı tepki vermekten veya az tepki vermekten kaçınmayı da öğrenebilirsiniz.


2. Duygularınızı uygun şekilde ifade edin. Eı'nizi geliştirmenin ikinci adımı, duygularınızı başkalarına açık ve saygılı bir şekilde iletmektir. Bunu, "Öfkeliyim" veya "kendinden geçmişim" gibi belirsiz veya abartılı terimler yerine, duygularınızı doğru bir şekilde tanımlayan "Hayal kırıklığına uğradım" veya "mutluyum" gibi kelimeler kullanarak yapabilirsiniz. Duygularınızı etkili bir şekilde iletmek için yüz ifadeleri, ses tonu ve beden dili gibi sözel olmayan ipuçlarını da kullanabilirsiniz. Örneğin, birine kızgınsanız, bağırmak veya göz temasından kaçınmak yerine sağlam ama sakin bir ses kullanabilir ve göz temasını koruyabilirsiniz.


3. Başkalarının duygularını anlayın. Eı'nizi geliştirmenin üçüncü adımı, diğer insanların duygularıyla empati kurmak ve olayları kendi bakış açılarından görmeye çalışmaktır. Bunu, söylediklerini ve nasıl söylediklerini aktif ve dikkatli bir şekilde dinleyerek, sözel olmayan ipuçlarını gözlemleyerek ve düşüncelerini ve duygularını netleştirmek için açık uçlu sorular sorarak yapabilirsiniz. Örneğin, birisi işini kaybettiği için üzgünse, "Bunu duyduğuma üzüldüm. Nasıl başa çıkıyorsun?" endişelenme, yakında başka bir iş bulacaksın."


4. Başkalarının duygularını yönetin. Eı'nizi geliştirmenin dördüncü adımı, diğer insanların duygularını olumlu ve yapıcı şekillerde etkilemektir. Bunu, duygularıyla başa çıkmalarına veya hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için destek, geri bildirim, teşvik veya rehberlik sağlayarak yapabilirsiniz. Örneğin, yapacak çok işi olduğu için biri stres altındaysa, görevlerine öncelik vermelerine yardımcı olmayı veya bazı rahatlama teknikleri önermeyi teklif edebilirsiniz.


Bu ipuçlarını ve stratejileri izleyerek duygusal zekanızı geliştirebilir ve hayatta daha iyi ilişkilere ve başarıya sahip olmanın faydalarından yararlanabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KOLAY KALICI KILO VERME (63 gunde 18 kg)

MİSTİK RUHLARA SICAK ÇİKOLATA

CUMA SOHBETLERİ 34 KAVAK AĞACI İLE KABAK