SINIRLAYICI İNANÇ

Sınırlayıcı bir inanç, sizi tam potansiyelinize ulaşmaktan alıkoyan bir düşünce veya varsayımdır. Genellikle zamanla içselleştirdiğiniz korku, şüphe veya olumsuz deneyimlere dayanır. Sınırlayıcı inançlar benlik saygınızı, güveninizi, motivasyonunuzu ve eylemlerinizi etkileyebilir. Hedeflerinizi takip etmenizi, risk almanızı veya yeni şeyler denemenizi engelleyebilirler. Sınırlayıcı inançlara bazı örnekler:

- Yeterince iyi değilim.
- Başarıyı hak etmiyorum.
- Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum.
- Bunu yapmak için çok yaşlı/gencim/deneyimsizim.
- Bunu yapacak becerim/kaynaklarım/zamanım yok.
- Bunu yapacak kadar zeki/yaratıcı/yetenekli değilim.

Sınırlayıcı inançlar gerçekler değildir. Bunlar, sizin gerçek olarak benimsediğiniz gerçekliğin öznel yorumlarıdır. Sabit veya kalıcı değillerdir. Farkındalık, kanıt ve eylemle onlara meydan okuyabilir ve değiştirebilirsiniz. Sınırlayıcı inançlarınızın üstesinden gelmek için bazı adımlar:

- Sınırlayıcı inançlarınızı tanımlayın. Bunları yazın ve nereden geldiklerini inceleyin. Gerçeklere mi yoksa görüşlere mi dayanıyorlar? Yararlı mı yoksa zararlı mı? Mevcut durumunuzla alakalı mı yoksa modası geçmiş mi?
- Sınırlayıcı inançlarınıza meydan okuyun. Onlarla çelişen veya onları zayıflatan kanıtlar bulun. Benzer inançların üstesinden gelen veya başarmak istediğiniz şeyi başaran insanlardan örnekler arayın. Onlara inanmasaydın ne olurdu diye sor kendine. Nasıl farklı hisseder ve farklı davranırdın?
- Sınırlayıcı inançlarınızı güçlendirici inançlarla değiştirin. Hedeflerinizi ve değerlerinizi destekleyen olumlu ve gerçekçi ifadeler oluşturun. Bunları pekiştirmek için onaylamalar, görselleştirme ve olumlu kendi kendine konuşma kullanın. Bunları her gün tekrarlayın ve doğruymuş gibi davranın.
- Güçlendirici inançlarınız için harekete geçin. Yeni inançlarınızla uyumlu küçük ve spesifik hedefler belirleyin. Bunları yönetilebilir adımlara ayırın ve ilerlemenizi takip edin. Başarılarınızı kutlayın ve başarısızlıklarınızdan ders alın. Vizyonunuzu paylaşan diğerlerinden geri bildirim ve destek isteyin.

Sınırlayıcı inançlar gerçek değildir. Onlar sadece doğru zihniyet ve strateji ile üstesinden gelebileceğiniz engellerdir. İnançlarınızı değiştirerek realitenizi değiştirebilir ve istediğiniz hayatı yaratabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KOLAY KALICI KILO VERME (63 gunde 18 kg)

MİSTİK RUHLARA SICAK ÇİKOLATA

CUMA SOHBETLERİ 34 KAVAK AĞACI İLE KABAK