Sınırlı inançlarımızı ne etkiler?



Sınırlı inançlarımız, kendimiz ve dünya hakkında sahip olduğumuz ve bizi tam potansiyelimize ulaşmaktan alıkoyan olumsuz ve yanlış varsayımlardır. Bunlara genellikle korku, sahtekar sendromu, geçmiş deneyimler veya beynimizin bizi acı veya başarısızlıktan korumak için kullandığı bilinçsiz önyargılar neden olur. Ancak bu inançlar, yeni fırsatları keşfetmemizi, sağlıklı ilişkiler geliştirmemizi ve hayatımızda olumlu değişiklikler yaratmamızı da engelleyebilir.


Yaygın sınırlayıcı inançların bazı örnekleri şunlardır:


- Yeterince iyi değilim.

- Mutluluğu ya da başarıyı hak etmiyorum.

- Hiçbir şeyi doğru yapamam.

- Bunu yapamayacak kadar yaşlı / genç / tecrübesiz / nitelikliyim.

- Kabul edilmek için mükemmel olmalıyım.

- Ne değişebilirim ne de büyüyebilirim.

- Hayatım üzerinde hiçbir kontrolüm yok.


Bu inançlar, iş, sağlık, eğitim ve sosyal etkileşimler gibi hayatımızın çeşitli yönlerinde özgüvenimizi, motivasyonumuzu, yaratıcılığımızı ve performansımızı etkileyebilir. Ayrıca, olumsuz inançlarımızı doğrulayacak ve onları güçlendirecek şekilde hareket ettiğimiz, kendi kendini gerçekleştiren bir kehanet oluşturabilirler.


Neyse ki, sınırlayıcı inançlarımızın üstesinden gelmenin ve onları daha güçlendirici ve olumlu olanlarla değiştirmenin yolları var. Bunu yapmamıza yardımcı olabilecek bazı stratejiler şunlardır:


- Sınırlayıcı inançlarımızı tanımlayın ve bunlara meydan okuyun. Kendimize şu soruları sorabiliriz: Bu inancı desteklemek için hangi kanıtlara sahibim? Bu inanç gerçeklere mi yoksa duygulara mı dayanıyor? Bu inanç bana nasıl yardımcı oluyor ya da zarar veriyor? Bu inancı olan bir arkadaşıma ne söylerdim?

- Sınırlayıcı inançlarımızı olumlamalarla değiştirin. Sınırlayıcı inançlarımızın tam tersini yansıtan ifadeler oluşturabilir ve bunları düzenli olarak kendimize tekrarlayabiliriz. Örneğin: Yeterince iyiyim. Mutluluğu ve başarıyı hak ediyorum. Karar verdiğim her şeyi yapabilirim. Değerli becerilerim ve deneyimlerim var. Kendimi olduğum gibi kabul ediyorum. Değişebilirim ve büyüyebilirim. Hayatım üzerinde kontrolüm var.

- Başkalarından geri bildirim ve destek isteyin. Bizi iyi tanıyan insanlarla konuşabilir ve onlardan güçlü ve zayıf yönlerimiz hakkında dürüst fikirlerini isteyebiliriz. Ayrıca, sınırlayıcı inançlarımızı değiştirme sürecinde bize rehberlik edebilecek bir koç, terapist veya akıl hocasından profesyonel yardım isteyebiliriz. Hedeflerimizi ve değerlerimizi paylaşan ve birbirimizin büyümesini destekleyen gruplara veya topluluklara da katılabiliriz.

- Harekete geçin ve yeni davranışlarla denemeler yapın. Konfor alanımızdan çıkmak ve daha önce yapamayacağımızı düşündüğümüz yeni şeyler denemek için kendimize meydan okuyabiliriz. Ayrıca gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler belirleyebilir, ilerlememizi ve başarılarımızı takip edebiliriz. Başarılarımızı kutlayabilir ve başarısızlıklarımızdan ders alabiliriz. Harekete geçtiğimiz ve korkularımızın üstesinden geldiğimiz için kendimizi de ödüllendirebiliriz.


Sınırlayıcı inançlarımızı değiştirerek kendimizi yaşamdaki yeni olasılıklara ve fırsatlara açabiliriz. Özgüvenimizi, mutluluğumuzu ve esenliğimizi de geliştirebiliriz. Zorluklarla yüzleşmede ve hayallerimizin peşinden koşmada daha esnek, uyarlanabilir ve yaratıcı olabiliriz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KOLAY KALICI KILO VERME (63 gunde 18 kg)

MİSTİK RUHLARA SICAK ÇİKOLATA

cuma sohbetleri 36 AHDE VEFA